Kiropraktika

Kiropraktika se ukvarja z odnosi med živčnim sistemom in pravilnim delovanjem lokomotornega sistema hrbtenice in telesa. Smoter kiropraktike je, da odpravi mehanične vzroke, ki so porušili žilno, živčno in sklepno ravnotežje.

Kiropraktika je:

  • znanost v odkrivanju napak v delovanju hrbtenice
  • umetnost v odpravljanju teh napak
  • filozofija naravnega zdravljenja in učenja naravnega življenja.

Z kiropraktiko uspešno zdravimo razne zdravstvene motnje, katerih izvor je v hrbtenici, na popolkiropraktikanoma naraven način. Kiropraktika kot prvo usklajuje celotni živčni sistem in pomaga telesu, da se pozdravi samo. Končni cilj kiropraktike je uravnoteženo stanje vseh telesnih funkcij.

Hrbtenica povezuje možgane z telesom, zato njeno nepravilno delovanje prizadene delo drugih delov telesa. Kiropraktika je veda, ki z svojimi posebnimi manipulacijskimi tehnikami omogoča odstranjevanje okvar – premikov (subluksacij) v hrbtenici in na okolnih strukturah živčevja. Kiropraktiki zdravimo tako celostni sistem telesnih organov, brez predpisovanja kemičnih zdravil, opravljamo manipulacijo s katero postavimo vretenca in ploščice v pravilno (normalno) lego.

Pri kiropraktiki gre za naravno terapijo pri kateri zdravnik kiropraktik s pomočjo rok vzpostavi v telesu harmonično ravnovesje. Kiropraktika je znanost o zdravju, medtem ko je sodobna medicina znanost o bolezni. Za uspešno delo in razumevanje fizio-patoloških procesov, ki jih povzročajo nepravilne lege vretenc je seveda potrebno strokovno znanje, za lažje razumevanje si lahko predstavljamo celoten živčni sistem kot telekomunikacijski sistem s strežniki oziroma živci, ki vzpostavljajo kontakt z vsakim najmanjšim delom telesa. Glavni procesor v tej mreži predstavljejo možgani saj shranjujejo in pošiljajo informacije. Ob izhodu živcev iz hrbtenice pa lahko pride zaradi nepravilne lege vretenc, do oviranih pretokov električnih impulzov. Če postane ta pretok kronično oviran, so ovirani tudi glavni signali, ki jih pošilja kontrolni center (možgani), zato nastane najprej bolečina, kasneje pa je lahko vidna motena komunikacija in funkcija telesa. hrbtenica

Namen kiropraktike je, da odpravi vzroke, ki so porušili žilno, živčno in sklepno ravnotežje ter tako izbriše funkcionalne motnje. Premik vretenc v hrbtenici povzroči motnje v izmenjavi informacij med centralnim živčevjem in njegovim okoljem. Vrnitev vretenc v prvotni položaj vzpostavi neoviran pretok informacij in energije, ki jih prenašajo živci in medirijani, kar je bistvenega pomena za zdravje in samozdravljenja.

AKUTNE BOLEČINE

Te lahko trajajo več dni ali nekaj tednov vzroki za to so lahko različni, lahko pa so tudi posledica nenadnega nepravilnega dviga pri raznih fizičnih delih, ali pa smo nepravilnega zasuka hrbtenice, pojavijo pa se tudi pri raznih vnetjih. Za zdravljenje pri teh simptomih uporabljam protibolečinsko akupunkturo, kiropraktiko, ter razne naravne pripomočke, ki pomagajo izvleči bolečino, ter prekrvaviti obolelo področje.

KRONIČNE BOLEČINE

Te so kompleksnejše narave in trajajo dlje časa, natančnega vzroka jim ne moremo najti, vzrok lahko tiči v okvari medvretencnih ploščic ali obrabi diskov, lahko jih pripisujemo osteoartritisu, nepravilni ukrivljenosti hrbta, lumbago, išijasu povečani telesni teži in slabi telesni drži. Z prevelikimi obremenitvami hrbtenice jih lahko še stopnjujemo. Kronične bolečine povzročajo počasno propadanje organizma in se dolgotrajno zdravijo. Zdravila ki jih za taka stanja predpisuje uradna medicina imajo močne stranske učinke, zato vedno svetujem zdravljenje na naravni način z kiropraktiko, saj tako zdravljenje nima stranskih učinkov. Paciente učim kako naj se s tako boleznijo spopadejo in kako se naučijo z njo živeti.

PONAVLJAJOČE BOLEČINE

Te se pojavljajo vedno znova. Vzroke za taka stanja lahko pripisujemo opravljanju neprimernega dela v neprimernem položaju, ter prevelikih obremenitev tako fizičnih kot psihičnih. Pripisujemo pa jih preveč ohlapnim in netreniranim mišičnim strukturam, ki pomagajo nositi breme telesa naši hrbtenici. Pri teh teavah pa je potrebno okrepiti tako okoljsko mišičje kot tudi hrbtenico, za vsak del hrbtenice obstajajo posebne vaje, ki so namenjene le temu delu in določenim težavam, zato paciente naučim izvajati dosledno in pravilno vadbo, z kiropraktiko pa pomagam, da se telo hitreje pozdravi.

KIROPRAKTIKI TAKO ZDRAVIMO

Hernijodiskus lumboišijalgijo, cervikobrahialni sindrom, kronični lumbago (išias), vsa bolečinska stanja hrbtenice, ki se jim ponavadi pridruži že mravljincenje okončin, glavoboli, migrene, močenje posteleje, šumenje v ušesih.

Zaradi posledic pritiska na živcne strukture ob hrbtenici lahko zbolimo za sinuitisom, astmo, tenzijskim glavobolom, migreno, bolečinami v želodcu, zaprtjem, nespečnostjo, šumenjem v ušesih, menstrualnimi motnjami in neplodnostjo.

S kiropraktiko zdravimo:

LOKOMOTORNI SISTEM (bolečine v vratnem, prsnem ali križnem delu hrbtenice, bolečine v udih ali sklepih, glavobole, migrene, vrtoglavice, šumenje v ušesih, izgubo sluha, mravljinčavosti udov, slabosti, zaprtost, artritis, izgubo ravnotežja)

BOLEZNI CENTRALNEGA ŽIVCNEGA SISTEMA (epilepsija, paraliza, razne psihoze, psihosomatska obolenja, depresije, arteriosklerozo, povišan krvni tlak, angino, pektoris, bronhialno astmo posledice po srčnem infarktu, presnovne motnje /protin, sladkorna bolezen, hujšanje/,  jecljanje, slepota ali slabovidnost, pozabljivost)

Zdravljenje neplodnosti, impotence, klimaktericne težave, bolezni novotvorb – raka, aktiviranje- krepitev imunskega sistema, pri hujših obolenjih uporabimo še druge tehnike, ki jih izvajamo v naši ordinaciji.

Vsa opisana bolezenska stanja lahko pozdravim ali pa omilim in umirim bolečine, saj poleg kiropraktike uporabljam še protibolečinsko akupunkturo ter bioenergijo. Pacienta poučim in naučim vaj, ki so nujno potrebne za izboljšanje takega stanja, svetujem mu tudi kaj in kako od naravnih pripomočkov naj uporablja.

Kiropraktika je neboleča manipulacijska tehnika, katero izvajam pri svojem delu že vrsto let, z njo dosegam fantastične rezultate, pacientu lahko protibolečinsko pomagam takoj, ob rednem vsaj letnem obisku v moji ordinaciji pa se izognejo prej nastalim problemom in vzdržujejo normalna stanja in delovanja hrbtenice ter nanjo vezanih organov. kiropraktika na delu

Najpogostejši stranski učinek po terapiji, ki ga izvajam je trenutno izboljšanje, močna pa je tudi v naslednjem dnevu reakcija, ki se izraža kot močna utrujenost, redkeje bolečina, ki pa se hitro umiri in povsem izgine. Pacientu, ki se dosledno drži napotkov in sodeluje z menoj, ter izvaja moje nasvete se stanje v večini primerov zelo hitro izboljša. Obisk pri kiropraktiku svetujem tudi otrokom, ki zaradi prevelikih bremen (šolska torba), nepravilnih obuval, zbolevajo za kifozo, ki se jo da v začetnem stadiju povsem pozdraviti, le z nekaj manipulacijami in z pravilno telovadbo, ki jo mladostnik vsakodnevno izvaja. Steznike odsvetujem saj le ti dodatno slabijo tako muskulaturni kot tudi živčni sistem otrokove hrbtenice.

Dr. Drago Smiljanić

Ključne besede: kiropraktika

Share

Leave a Reply